Pieter Bijwaard

Pieter Bijwaard (1955) tekent op een klein formaat een intieme werkelijkheid die zich niet direct blootgeeft.

Zijn werk, waarvoor hij in 2012 de Rabobank Cultuurprijs kreeg, is geheimzinnig en intens; sober, subtiel en tegelijk complex en doorwerkt.

*  De installatie ‘Frequenties’ is van een ongewone grootte. Zeker voor Pieter Bijwaard die liefst niet anders werkt dan op een tekenblad van 32,5 x 25 cm.  En nu een installatie die uit 5 panelen bestaat en overweldigt door zijn omvang en het vloeiende ritme van zijn kleuren. Een abstract beeld dat berust op subtiele variatie en herhaling. Alsof aan het kijken geen einde kan komen.

pieter-bijwaard-frequenties_bewerkt-1

Pieter vertelt zelf in deze video over zijn kunstwerk Frequenties ( met ondertiteling )

*  Bijwaard maakt gebruik van een oude techniek, die verwant is aan het inleggen van houtfineer: hij beschildert en kleurt stukken papier, snijdt en stanst vervolgens verschillende vormen uit, meest cirkels en vierkanten en legt die in een U-vorm. De serienaam voor de U’s is Cycli.
“Het midden van het beeld blijft leeg, de beweging zit aan de rand van het papier. De vorm is open aan de bovenkant, waardoor een soort kom ontstaat, een ontvangende vorm. Het belangrijkste is dat er in het midden niets is. Dat is het stille midden, het oog van de storm.
Hoewel, er is geen storm, het zijn eigenlijk heel verstilde cirkels en vierkanten die in elkaar schuiven”

Mooi stukje in de Volkskrant 11 nov.’16 over de prachtige grafsteen van Joost Zwagerman gemaakt door Pieter Bijwaard; Blauw is de kleur van melancholie

bijwaard-pieter-film1

Minuut van Ineke nr.22 – Pieter Bijwaard vertelt over vijfluik – Frequenties

Deze week kan het niet in 1 minuut. Een boeiend gesprek met Pieter Bijwaard over zijn vijfluik ‘Frequenties’. Het meest bijzondere: het werk is heel stil, het ademt een serene rust uit, ondanks al die duizenden kleine gekleurde puzzelstukjes. voor informatie Pieter Bijwaard
lees meer...