Koos Stikvoort

Jacobus Hendrikus Bernardus (Koos) Stikvoort ( 1891-1975)

Kort na Koos zijn geboorte verhuisde het gezin Stikvoort van Amsterdam naar de Achterdam te Alkmaar.

Op jonge leeftijd had hij al een onbedwingbare drang om te tekenen. Zijn moeder stimuleerde hem daarin. Op 17jarige leeftijd kreeg hij les van de Duitse kunstschilder Alexander Kläsenen, die in Alkmaar woonde. In 1912 ging hij naar de befaamde academie te Antwerpen. Hij kreeg er les van Opsomer en Mertens. De eerste wereldoorlog maakte een einde aan zijn studie in Antwerpen.

Hij werd in Utrecht en Den Haag gelegerd waar hij zijn tijd benutte om te schilderen. Toen hij in Den Haag lag, maakte hij kennis met de Haagse School, een ervaring die diepe indruk achter liet.

 

Hij trouwde in 1919 en leidde van 1927 tot 1937 een tweedelig leven: overdag werkte hij in de kuiperij en s’avonds in zijn atelier.

In de zomer van 1937 reisde hij naar Brugge, een van zijn lievelingsplaatsen uit zijn Antwerpse periode. Daar schilderde hij schitterende kerkinterieurs en stadsgezichten.

In 1935 exposeerde hij voor het eerst in het Stedelijk Museum te Alkmaar. Hij werd lid van de kunstenaarsvereniging “De Onafhankelijken”.

Hij maakte reizen  naar Canada, Spanje en Hongarije, die hem weer nieuwe impulsen gaven, zijn kleuren werden helderde en levendiger.

In 1961 was er een overzichtstentoonstelling van de 70jarige schilder in het Stedelijk Museum te Alkmaar. In 1966 volgde een tentoonstelling “van Toronto tot Budapest”.

 

Zijn schilderijen ,vooral zijn stillevens, tekeningen en aquarellen laten een sfeervolle eenvoud zien in onderwerp en kleurgebruik, beroemd is zijn Stikvoortrood.

Zijn Antwerpse studiegenoot en vriend Jan van Puijenbroek noemt het werk van Stikvoort: poëzie zonder hard klinkende tonen met zachte grijzen.

Op 5 augustus 1975 overleed Koos Stikvoort te Alkmaar.

 

Minuut van Ineke nr.15 – Koos Stikvoort

In de omgeving van de Achterdam groeide één van Alkmaars belangrijkste schilders op, Koos Stikvoort (1891-1975). Zijn vader had er een kuiperij. Zijn moeder herkende zijn tekentalent en liet hem lessen volgen bij Alexander Kläsener, de schilder van de muurschilderingen in de St. Laurentius aan het Verdronkenoord in Alkmaar. Koos trok de wereld in, studeerde
lees meer...