Jaap Oudes
Jaap Oudes werd geboren in 1926 als enige zoon van Dirk Oudes en Ali de Boer. Van jongs af werd hij door zijn vader gestimuleerd te gaan tekenen. ‘Je hoeft niet naar een academie om het te leren’, zou die gezegd hebben. Als autodidact is Jaap zijn hele leven blijven tekenen, bijna altijd met potlood en kleurpotlood. Hij was lange tijd lid van de kunstenaarsvereniging Doorwerken in Alkmaar.
In tegenstelling tot Dirk Oudes, die invloeden van bekende schilders uit de kunstgeschiedenis vermengde met zijn eigen verbeeldingswereld, keek Jaap Oudes hoofdzakelijk naar voorbeelden uit de volkskunst. De verhalen van Felix Timmermans en andere Vlaamse vertellers inspireerden hem. Vanaf 1954 bezocht Jaap ook graag steden en dorpen in Vlaanderen. Als vanzelf raakte hij in het spoor van Brueghel. De wereld die hij tekende was nostalgisch, kinderlijk op het surrealistische af, en feestelijk. Kermissen, volksfeesten en het circus zijn de favoriete onderwerpen, dikwijls gesitueerd op herkenbare schilderachtige plaatsen in Noord-Holland en Vlaanderen.
De tekeningen van Jaap Oudes zijn niet netjes in een stroming in de kunstgeschiedenis te vatten. Er is geen eenduidige stempel op te drukken of aan te geven binnen welke kunstbeweging Jaap Oudes werk valt. Wel past het in de geschiedenis van origineel denken en fantasie kunst. Zijn werk is vrolijk en humorvol en lijkt beïnvloed door het onderbewuste . Hij haalde inspiratie uit de Hollandse en Vlaamse volkskunst en volksleven. Ervaringen en herinneringen in zijn jeugd is een terugkerend thema in zijn werk. Boerenmensen, vissersvolk, koeien, paarden etc. en oogstfeesten vinden daar hun oorsprong. Een rationele analyse van zijn werk wees Jaap Oudes altijd af, tekenen was voor hem een spontaan en intuïtief proces.