Hans van Draanen

H1-6 'Ik sta met beide benen op de grond, maar met mijn hoofd tussen de sterren.' Foto Cees Noort. Collectie Gerrit Sijpheer.
Hans van Draanen

Ik de chaotische, immorele, egocentrische bohemien, toevallig met talent….. (foto Cees Noort)

 

Kunsthandel Ineke Aronds in Bergen NH had tot en met 10 juni ’16 een expositie van schilderijen, etsen, gouaches en gedichten van de Nederlandse kunstenaar Hans van Draanen (1931-1987). Tegelijkertijd werd een biografie over hem gepresenteerd.

Hans van Draanen, wiens turbulente leven gekenmerkt wordt door de meest uiteenlopende gebeurtenissen, bezat een volharding die de kunstenaar zo dikwijls kenmerkt.

Geboren in Amsterdam in 1931 maakte hij daar in zijn tienertijd de oorlogsperiode mee die waarschijnlijk zijn hele leven verder beïnvloed heeft.  In en om het grachtenpand op de Brouwersgracht woonden en werkten veel kunstenaars. In die periode kwam de schilder en dichter Lucebert vaak bij zijn ouders over de vloer en werden er geregeld gedichten voorgedragen wanneer er niet op het atelier gewerkt werd. Hans volgde in die tijd een opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheid in Amsterdam,  de latere Rietveld Academie.

Al 25 jaar verkoop ik, Ineke Aronds, regelmatig een schilderij of ets van Hans van Draanen. Inmiddels drie jaar geleden werd mij een map met tekeningen van Hans aangeboden door een man uit Friesland die deze map vond in het huis van Menno Poldervaart, destijds een vriend van Hans.  Ik vond meteen dat dit  in Bergen thuis hoorde en kocht de hele map. Vanaf dat moment ontstond het idee dat er een biografie  moest komen. Dit idee  is inmiddels wat uit de hand gelopen met dit uiteindelijk 304 pagina’s  tellende boek, waar wij met een team van vier vrouwen, twee jaar met veel plezier aan gewerkt hebben. Het uiteindelijke resultaat mag er zijn.

Hardcover, 304 pagina’s, full colour.  Prijs € 29,90
De biografie Hans van Draanen, schilder, graficus, beeldhouwer en dichter, is geschreven door Maria Smook-Krikke.

Interview met Hans van Draanen ca. 1980 via You Tube klik

boekpresentatie Alkmaar Vandaag klik

Special Edition Box Hans van Draanen

Special edition Box Hans van Draanen 1 t/m 40    –    Prijs van € 250,– Box ontworpen door kunstenares Elly Baltus, inclusief de biografie Hans van Draanen, gesigneerd door auteur Maria Smook-Krikke,  een originele, gesigneerde ets van Hans van Draanen (in iedere box een andere ets, om zelf uit te kiezen. Alle boxen zijn
lees meer...
hans-van-draanen-gouache-

Minuut van Ineke nr.33 – Gouache Hans van Draanen

Deze gouache komt uit de map vanwaar uiteindelijk de biografie Hans van Draanen is ontstaan. Voor meer informatie klik
lees meer...
Hans van Draanen Box special edition

Minuut van Ineke nr.29 – Special Edition Box

Zoek je nog een origineel cadeau ! Special edition box, ontworpen door kunstenares Elly Baltus. Box – inclusief de biografie Hans van Draanen (gesigneerd door auteur Maria Smook-Krikke), een originele, gesigneerde ets van Hans van Draanen (in iedere box een andere ets, zie lijst) Alle boxen zijn genummerd (editie van 1/40) voor meer info Special
lees meer...