Geer van Velde

Geer van Velde (1898 Lisse-NL /1977 Cachan -Fr)

Gerardus (Geer) van Velde was zevenentwintig jaar toen hij in 1925 naar Parijs vertrok om zich daar als schilder te vestigen. Net als zijn broer Bram maakte hij aanvankelijk kleurige, expressionistische landschappen, figuren en stillevens.

Vanaf 1938 onderging zijn werk een radicale verandering. In dat jaar vestigde hij zich in het Zuid-Franse Cagnes-sur-Mer, waar hij een geheel eigen geometrisch-abstracte beeldtaal ontwikkelde, geconcentreerd rond de uitdrukking van het licht. Waargenomen vormen, evenals het licht en de ruimte daaromheen, zette hij om in een uitgewogen spel van lijnen en overwegend geometrische vlakken in tere, subtiele kleurstellingen.

Met de jaren verdwijnt de figuratie uit zijn werk en richtte de schilder zich steeds meer op het bereiken van evenwicht in de compositie. Met tentoonstellingen in 1946, 1948 en 1952 in de gerenommeerde Galerie Maeght in Parijs werd Van Velde’s naam in de na-oorlogse Parijse kunstwereld gevestigd.

In Nederland was het de Amsterdamse kunsthandelaar M.L. de Boer die zijn talent als eerste onderkende en in 1971 een eenmanstentoonstelling aan hem wijdde. Er zouden er nog vele volgen.

Ons erfdeel. De schilderkunst van Bram en Geer van Velde  door Erik Slagter  (klik)

NRC artikel (klik)

Geer van Velde Mediterranean

Minuut van Ineke nr.50 – Geer van Velde

Geer van Velde, waargenomen vormen, evenals het licht en de ruimte daaromheen, zette hij om in een uitgewogen spel van lijnen en overwegend geometrische vlakken in tere, subtiele kleurstellingen. meer informatie click    
lees meer...