Elly Baltus

Elly Baltus (1956) Het verbinden van hedendaagse kunst met traditie kenmerkt het werk van de kunstenaar Elly Baltus. Het materiaal brons is in de regel de uitkomst van haar zoektocht. Elly Baltus brak door met het beeld van Jan van Scorel welke voor het kerkje in Schoorl staat met resultaat dat ze verschillende monumentale beelden heeft mogen maken.

Elly is altijd op zoek naar nieuwe ontdekkingen uit het dagelijks leven en vernieuwd daarbij ook de beeldtaal. Ze zegt hierover:

“Mijn werk is opgebouwd uit herkenbare materialen en gebruiksartikelen, die symbool staan voor het leven en de geschiedenis van de uit te beelden persoon en/of leefomgeving. De beelden zijn afgeleid van klassieke beelden en zijn op een hedendaagse manier, met hedendaagse artikelen en gebruiksvoorwerpen weergegeven.

Van veraf hebben de beelden een klassieke vorm, van dichtbij ontdekt de kijker allerlei hedendaagse herkenbare objecten. De relatie die de kijker in het dagelijks leven met deze objecten heeft kan zijn gedachten sturen in de richting hoe hij over de afgebeelde persoon kan denken. Zo kan een connectie ontstaan tussen het kijken vanuit het hedendaagse naar de geschiedenis.”

In de volgende fase heeft ze zich op het klassiek onderwerp penningen gericht. Ze weet de kijker te verrassen door nieuwe elementen en ideeën toe te voegen aan een eeuwen oud concept.

Baltus Elly Zalm

Minuut van Ineke nr.51 – Elly Baltus – Zalm

In de serie vissen gebruikt als materiaal touw waarin de vissen uiteindelijke gevangen worden. Door de modellen te knopen worden ze gevormd en via het gieten, waarbij het touw verbrand en wordt vervangen door brons, worden ze als beeld vereeuwigd. Als materiaal aluminum heeft zij de vis gevormd door middel van een mal en daarna
lees meer...

Minuut van Ineke nr.12 – Elly Baltus, penning

A small medal about swimming pool sport in the Olympic games. Struggle, battle and beauty for the synchronized swimmers. A perfect piece of art from Elly Baltus in bronze.
lees meer...