Dirk Oudes

Dirk Oudes (1895-1969) was werkzaam als reparateur van horloges en klokken toen hij omstreeks 1930 de behoefte kreeg te gaan tekenen en schilderen. Bevriende kunstenaars zoals de broers Bernard en Koos Stikvoort, Jan Plas en de Duitse schilder Erwin Bowien brachten hem de eerste beginselen van het vak bij. Dirk Oudes schilderde altijd op paneeltjes van circa 60 x 50 cm.
Zijn verbeeldingswereld had een stevige basis in het Noord-Hollandse platteland en het dorpsleven. In toenemende mate liet hij zijn fantasie de vrije loop in voorstellingen van het paradijs, berglandschappen en het stadsleven. Dirk Oudes had een grote belangstelling voor de kunstgeschiedenis.

Hij werd diepgaand beïnvloed door Vincent van Gogh, later ook door Henri ‘le douanier’ Rousseau, Picasso en Cobraschilders zoals Constant en Piet Ouborg. Zijn werk wordt gesitueerd tussen expressionisme en naïeve kunst. De bewondering van de Franse naïef Andre Bauchant en de kenner van de naïeve kunst Kaspar Niehaus bevestigt de bijzondere plek die zijn werk inneemt. Dirk Oudes heeft nooit voor het kunstenaarschap als middel van bestaan gekozen.

Wikipedia pagina klik

Minuut van Ineke 39 Dirk Oudes Boerendeerne

Minuut van Ineke nr.39 – Dirk Oudes – Boerendeerne

Het typische Dirk Oudes schilderij is bescheiden van omvang en groot van verbeelding. Humoristische scènes op straat, in cafe’s of op het platteland, in de duinen. De kunstwerken stralen van plezier voor meer info (klik)
lees meer...

Minuut van Ineke nr.18 – ehhh Jop – Dirk Oudes – Kaasmarkt

De minuut van Jop ! Jop Stevens de producent zelf Zijn favoriete schilderij is de Kaasmarkt in Alkmaar van Dirk Oudes. Na een middag met verschillende opnames riep ik het uit…. Doe het zelf maar eens Jop dan film ik wel …..
lees meer...